Ana içeriğe atla

Kombinezonlar ve feda

Bildiğiniz gibi basit kombinezonlarla oyuna yeni başlayanlar ya da ara verip tekrardan başlayan oyuncular için öğretici bir seri hazırlama girişimine başlamıştık. Bu serimizde ise oldukça basit olarak ''feda'' mantığı üzerinde duracağız.

İlk olarak fedanın tanımını yaparak başlayalım: Belirli bir hedef uğruna elindeki taşlardan birini ya da birkaçını değiştirerek kazançlı olma girişimidir. Örnek vermemiz gerekirse, bir oyuncu vezirini feda edip daha sonrasında rakibini mat edebilir. Feda yaparken dikkat etmemiz gereken başlıca hususlar vardır. Bunlar;

1. İlk olarak feda yaparken, yapacağınız feda sonrasında rakibinizin oynayabileceği hamleleri çok iyi analiz etmeniz gerekiyor. Mümkünse yapacağınız fedayı 3-4 hamle önceden planlayıp iyi bir şekilde maç esnasında analiz etmeniz, hata yapma oranınızı düşürecektir.

2. Feda yaparken amacınız ne olacak? Amacımız için yapacağımız feda değer mi? Bu soruların cevabını iyi bir şekilde verebilirseniz, yine aynı şekilde daha az hata yaparsınız.

3. Feda sonrası ne yapmam gerekiyor? Evet, bir feda yaptık ve öne geçtik. Daha sonrası için ne yapmam gerekiyor. Bunun üzerine tahminen ufak bir hesaplama yaparsanız, fedanızın önemi ve
etkisi daha da artacaktır.

Dilerseniz kombinezonumuza geçelim:

Siyah oynar
İlk olarak taş üstünlüğüne baktığımız zaman beyazların fazladan bir vezir üstün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak konum üstünlüğüne baktığımız zaman siyahlar stratejik olarak bir adım daha üstündür. İlk olarak siyahların fillerinin ve atlarının durumuna baktığımız zaman çok çok iyi diyebileceğimiz bir duruma sahiptir. Aynı zamanda beyazların şahı epey sıkışmış durumdadır. Beyaz şahın hareket edebileceği alan epey azdır ve beyaz şahı koruyabilecek taş sayısı yok denecek kadar azdır.


.... Kxh3
Gördüğünüz gibi siyahların yapmış olduğu Kxh3 hamlesi feda niteliğinde bir hamledir. Taş üstünlüğü olarak geride olmasına rağmen yapılan feda oldukça yerinde ve ideal bir fedadır. Bu feda sayesinde beyazlar zorunlu olarak gxh3 hamlesi yapacaktır ve ardından gelen Ff3 hamlesi ile beyazları mat edecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blitz Nedir

Blitz Nedir? Püf Noktaları Nelerdir? Blitz Nedir? Blitz (Yıldırım) olarak tabir edilen terim satrancın hızlı oynanmasına denir.Belirli bir zaman diliminde oynanan maçlardır. Genellikle tercih edilen zaman dilimleri 5 Dakika yada 1 Dakika + 10 Saniye dir. Kısacası satrancın hızlı oynanan versiyonudur. Blitz'in Püf Noktaları Nelerdir? Blitz'in püf noktaları zaman dilimi oldukça kısıtlı olduğu için oyuncular genellikle açılışlarını ve devam yollarını (varyant) ezberlerler. Genellikle bu tarz oyunlarda oyuncular kendi içlerinde gelişim yaparlar,saldırı yapacak zamanları oldukça az olduğu için taş alışverişi oyun açılmasında aktif olur. Ancak Blitz oyunlar yeni başlayanlara tavsiye edilmemektedir.Çünkü yeni başlayan bir oyuncunun satrançta hesap yeteneğini geliştirmesi gerekir.Blitz gibi oyun tarzları satrançta hesap yeteneğinizi köreltir.

Bullet Nedir

Bullet , satrançta oynanan zamanın  2 dakika ve altında  gerçekleşen karşılaşmalardır.  Bullet  satrançta zaman oldukça az olduğu için oyuncuların karşılaşmadaki hamleleri hızlı bir şekilde yapması gerekmektedir.  Bullet  maçlarda satranç oyuncularına 2 dakika ve altında süre verildiği için düşünme anı da oldukça kısadır. Bu sebepten ötürü oyuncular gerçekleşen oyunlarda açılışların ve varyantların (devam yollarının) iyi bir şekilde bilinmesi oldukça önemlidir. Yukarıdaki videoda gerçekleşen satranç oyunu  Bullet  satranç karşılaşması şeklindedir.  Bullet  satrançta süre az olduğu için her ne kadar heyecanlı gibi gözükse de, yeni başlayan oyuncular için pek  önerilmemektedir . Çünkü yeni başlayan oyuncuların hamleler üzerinde bol bol düşünüp, satrançta hesap yapma kabiliyetinin arttırılması beklenir.  Bullet  satrancı ise tamamen bunun zıttı şeklindedir. Bu sebepten ötürü genellikle belirli bir seviyeye gelmiş oyuncular tercih etmektedir. Aynı zamanda  Bullet  satrançta zaman az

Chess.com 1600 elo

Chess.com uygulamasında 1600 eloya karşı 72. Hamleye kadar gelebildim. 2600 eloyla yaptığım çalışmada 35. Veya 40. Hamlelerde kalıyorum. Gün gectikce kitap çalışmalarıyla birlikte ilerlemekteyim.  Bakalım gelişim düzeyini buradan sizlere aktarırken bir satranç sporcusu olmanın psikolojik zorluklarını da gorebilecek miyiz? Acaba ne tür bir çalışma bizi ileriye götürebilir buna hep birlikte karar vereceğiz.